Soya sütü tarifi

Süt yapma makinemi almadan önce süt ve tofu yapmak için aşağıdaki tarifi uyguluyordum. Tarifi Türkçeye çevirip saklamıştım, fakat yapma aşamasında hiç fotoğraflamadığım için fotoğrafları tarifi aldığım siteden kullanarak yayınlıyorum.

Soya sütü yapmak için;

Malzemeler:

500gr. Organik soya fasulyesi

Su

Soya fasulyelerini yıkayın, aralarındaki taşları ve bozuk olanları ayırın.

En az 8 saat, maksimum 24 saat suda bekletin. Fazla bekletilmiş soyadan tatsız soya sütü oluştuğunu keşfettim. Özellikle sıcak havalarda soyanın suyunu düzenli olarak değiştirin. Yeterince suda bekletilmiş soya fasulyesinin kolayca ısırılacak yumuşaklıkta olması gerekir.

Soya fasulyesini süzün ve sudan geçirin. Bu arada her birine 8 su bardağı su koyulmuş iki büyük tencereyi ocağa koyun ve ısıtmaya başlayın.

Soya fasulyesinin yarısını mutfak robotuna koyun ve üzerini hafif örtecek şekilde su koyun. Fasulyeler iyice tortulaşana kadar 2-3 dakika robottan geçirin. Arada makineyi durdurup kenarlara yapışanları almanız gerekebilir. Aynı işlemi geri kalan fasulyelere de yapın.

Bu işlemin sonunda aşağıdaki gibi kremsi, köpüksü bir kıvam elde edeceksiniz.

Daha önceden hazırladığınız iki tencereye karışımı eşit olarak ayırın. (ya da daha büyük bir tencereye hepsini koyun). Karışım her bir tencerenin yarısından yukarı taşmamalıdır. Isıyı düşürün, karıştırın ve tencereleri izleyin.

Karışım ısınınca, biraz köpürecek, taşacak gibi olabilir, eğer köpük kenarlardan taşacak gibi olursa üzerine yarım fincan soğuk su serpin ve sürekli karıştırın. Bu köpüğün inmesini sağlayacaktır.

20 dakika kadar pişirmeye devam edin, hızlı karıştırın. Piştiğinde köpürmesi duracaktır. Sonunda sıvı aşağıdaki resimdeki gibi damarlı bir görünüm alacaktır. Bu da soya tortusunun lifli parçasından ayrıldığını gösterir.

Kasenin üzerini bir bez ile kapatın ve soy karışımını bir kepçe ile süzün.

Sıvıyı ezin ve başka temiz bir tencereye koyun. Güçlü bir spatula ile bezin üzerine bastırmak sıvının mümkün olduğunca özünü çıkarmaya yardımcı olur. Ya da ısıya dayanıklı eldiven giyerek kendi gücünüzle sıkabilirsiniz. Artan lifli kısmı başka bir kaseye koyun, birkaç kere boşaltmanız gerekebilir.

Süzülmüş sıvı, saf soya sütüdür.

Şimdi lifli kısmı ne olacak? Hemen çöpe atmayın, adı okaradır, ve belki soya sütünden daha besleyicidir. Lif oranı sandığınızdan daha yüksektir ve protein deposudur.

Okara dondurulabilir ya da düşük ısıdaki fırında kurutulabilir. kurutulmuş okara hava almayan poşetlerde bir süre saklanabilir.

justhungry.com’dan alıntıdır.

About these ads

Soya sütü tarifi” üzerine 7 düşünce

  1. Merhaba,

    500 gr. soya fasulyesinden yaklasik ne kadar soya sutu cikiyor ogrenebilir miyim? tesekkurler

  2. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de organik soya fasulyesi satılmıyor. Doğalsan markasına veya bizimfasulyeci.com adresine bakabilirsiniz.

  3. merhabalar hiçbir markada soya fasülyesi bulamıyorum.hERHANGİ BİR ÖNERİNİZ VAR MI

  4. Merhaba,

    Doğalsan ve bizimfasulyeci.com soya fasulyesi satıyor. Beyoğlu’ndaki ambar da satıyor bildiğim kadarıyla.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s