Bakliyat suyu (aquafaba) ile vegan krema ve beze yapılışı

​Nohut veya fasulyenin haşlama suyundan krema yapılabileceği kimin aklına gelirdi? Aquafaba yani Türkçesiyle bakliyat suyu ile vegan krema yapmak çok kolay. Bu kremayı pastaların üzerine sürebilir, fırında pişirip beze yapabilirsiniz.

Hazır nohut konservesinin suyunu kullanabileceğiniz gibi, evde haşlayıp suyunu da kullanabilirsiniz.

Aquafaba’dan krema yapmanın en önemli püf noktası ise şeker. Kremaya kıvamını veren en önemli etken şeker olduğundan, bu tarifte şeker kullanımı biraz fazla olacaktır. Az şeker katarsanız krema yoğunlaşmayacağından daha cıvık bir kıvam elde edeceğinizi unutmayın. Biraz daha kıvam vermesi için 1/4 çay kaşığı kadar krem tartar da kullanabilirsiniz. Ama kullanmasanız da tarifte eksik kalan birşey olmuyor.

Tarifte özellikle miktar vermiyorum. Ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar bakliyat suyu kullanıp üzerine aşamalı olarak şeker ekleyerek kıvamı kendiniz oluşturabilirsiniz. Önce evde aquafaba nasıl hazırlanır onunla başlayalım. Ben nohut suyundan yaptığım için onun tarifini vereceğim.

Evde aquafaba’nın hazırlanışı:

Haşlayacağınız kadar nohutu düdüklü tencereye koyup, üzerini örtecek kadar su ekleyip haşlayın (Ben genelde nohutu geceden suda bekletmeden haşlıyorum, siz bekleterek de haşlayabilirsiniz). Nohut piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 12 saat kadar nohutu suyuyla birlikte tencerede bekletin. Daha sonra nohutu süzüp suyunu ayırın. Aquafaba hazır.  

Kremanın yapılışı:

Kullanmak istediğiniz kadar oda sıcaklığındaki nohut suyunu bir kaba koyup mikserin en yüksek devriyle 5 dakika çırpın. Nohut suyu önce köpürerek, daha sonra beyazlaşarak kremamsı bir kıvama gelecek. Sürenin sonunda makine hala çalışırken aşamalı olarak azar azar toz şekeri ekleyin ve çırpmaya devam edin. Arada tadına bakıp şeker granülü kalıp kalmadığını kontrol edin. Eğer ağzınıza granül geliyorsa tamamen eriyene kadar çırpın. Kremada asla şeker granülü kalmamalı. Şekeri ekledikçe kremanın yoğunlaştığını göreceksiniz. İyice yoğun bir kıvama gelip, granül parçaları da kalmadığında krema hazır demektir. Bu kremayı pastaların, cupcake’lerin üzerine sürebilir. Fırında pişirip beze yapabilirsiniz.

Beze yapılışı:

Fırın tepsinize pişirme kağıdını serin. Hazırladığınız kremayı krema torbasına koyup pişirme kağıdının üzerine aralıklı olarak boşaltın. 100 derecede 2-3 saat pişirin. Fırının kapağını açıp soğumaya bırakın, eğer bezelerin üzeri hala yumuşak veya yapış yapışsa üzeri tamamen kuruyana kadar yine pişirin. 

Reklamlar

3 thoughts on “Bakliyat suyu (aquafaba) ile vegan krema ve beze yapılışı

  1. Evde aquafaba hazırlama fikri çok iyi gerçekten! Hazır konservelerin suları genelde çok tuzlu oluyor. Hazır olup, tuz içermeyen bir marka var mı bildiğiniz?

  2. Aquafaba’yı genelde kendim hazırlıyorum. Sanırım bir kere tat’ın konservesini kullanmıştım. Bana tuzlu gelmedi.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s