Vegan margarin tarifi

1 su bardağı bitkisel süt (soya veya badem)
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, eritilmiş
Yarım su bardağı zeytin yağı
2 çay kaşığı ksantan gam veya guar gam

Soya veya badem sütünü, sirke ve tuzu küçük bir kabın içinde çatalla çırpıp pıhtılaşması için 10 dk. bekletin. Her iki süt de güzel pıhtılaşıyor fakat ben badem sütünü daha başarılı buluyorum, sütü kullanmadan önce biraz da ılıtırsanız pıhtılaşma daha yoğun olacaktır.

Hindistan cevizi yağını eritmek için, bir tencerede ısıttığınız suyun içine şişeyi koyup 5-10 dk. kadar bekletmeniz yeterli. Türkiye’de satılan Nature’s blessing marka Hindistan cevizi yağı bildiğim kadarıyla bazı gümrük sorunlarından dolayı uzun süredir piyasada bulunmuyordu. Ben de o dönemde margarini Dr. Nature’da bulduğum aşağıdaki yerli marka yağ ile yapmıştım. Organik Nature’s blessing marka hindistan cevizi yağını Ecolife Organik’te bulabilirsiniz.

Erimiş hindistan cevizi yağı, zeytin yağı ve ksantam veya guar gam’ı (internetten bulabilirsiniz dükkanlarda satılmıyor) blendır’a koyarak 1 dk. kadar karıştırın. Makine çalışırken süt karışımını ekleyin ve 2 dk. daha karıştırın. Margarinin tadını biraz daha zenginleştirmek için zeytin yağı yerine üzüm çekirdeği yağı, fındık yağı, ceviz yağı gibi daha özel yağlar da kullanabilirsiniz.

Karışımı daha sonra silikon kalıba döküp buzluğa koyun, vegan margarin 1 saat içinde hazır olacaktır. Yağ parçalarını kalıptan çıkarıp kullanacağınız kadarını buzdolabına alıp geri kalanı streç filme sararak buzlukta saklayabilirsiniz.

Bizde silikon olarak genelde muffin kalıpları satılıyor, bu işlem için uygun kare veya dikdörtgen bir kalıp olmadığından, margarin için aslında pek de uygun olmayan, esse’den aldığım silikon muffin kalıbı kullandım. Silikon olmasının nedeni yağın kalıptan kolayca çıkmasını sağlaması. Eğer plastik veya cam kalıp kullanırsanız yağ kalıba yapışır ve çıkarmanız biraz zahmetli olabilir.

Margarininizi buzdolabında bir ay, buzlukta ise bir yıl saklayabilirsiniz.

Kaynak: Veganbaking

Yorum bırakın